Общество

Крайният резултат от експеримента с концерт на закрито е ясен

Крайният резултат от експеримента е ясен

Крайният резултат от експеримента с концерт на закрито е ясен

Снимка: Europa Press News/Getty Images

Месец след първия голям концерт от началото на пандемията, който се проведе в Барселона, резултатите от експеримента са ясни и дори обнадеждаващи.

Пилотното проучване бе проведено от лекари от фондация "Борба срещу СПИН и инфекциозни болести" и от германската университетска болница "Триас и Пуйол" в Испания. Те са проследили здравния статус на всички близо 5000 души, които посетиха експерименталния концерт на групата Love of Lesbian на 27 март.

Всички присъстващи си направиха антигенен тест преди събитието и бяха задължени да носят FPP2 маски. Задължителна беше и дезинфекцията на ръцете при влизане, но не и спазването на социална дистанция. Предварително всички са си дали съгласието да им бъдат направени изследвания, за да се установи дали след 2 седмици ще има заразени с Covid-19.

Само 6 от присъствалите са дали положителен PCR тест, като 4 от тях не са се заразили на събитието.

Това показват резултатите на медиците, а изводът е ясен – масовите събития, могат да бъдат безопасни, ако се спазват всички епидемиологични изисквания за безопасност.

"Резултите са светлина в тунела", казва директорът на фестивала Круила Жорди Ереруела.

Те показват, че на улицата може да е много по-опасно отколкото на концерт и че удоволствието да танцуваш, дори и с маска, близо до партньора е незаменимо и доказано безопасно. По този начин организаторите на "Фестивали за безопасна култура" определиха инициативата като "успешна" и потвърдиха, че концертите ще продължат.

Това значи, че вече са направени първите стъпки в Европа за изправяне на крака на музикалната и концертна индустрия.

 

В Нидерландия и Испания направиха първите големи концерти от година насам