Звезди

Амбър Хърд между жертва и принцеса

Хора като Амбър Хърд са склонни да отблъсват хората, които са им били близки, но не са оправдали доверието им.

Амбър Хърд между жертва и принцеса

Амбър Хърд и Джони Деп на премиера през 2015 г. Снимка: Tristan Fewings/Getty Images

Амбър Хърд показва белези на личностно разстройство с постоянното си желание да е център на вниманието. Това твърди д-р Шанън Къри, клиничен психолог, част от съдебния екип по делото на Джони Деп за клевета и очерняне на имиджа му срещу бившата му съпруга. Д-р Къри разкри наблюденията си от клиничните интервюта, които е провела с г-жа Хърд по процеса и  дава своето експертно мнение за личностно разстройство от класически тип.

Хора като Амбър Хърд са склонни да отблъсват хората, които са им били близки, но не са оправдали доверието им. Първоначално може да са много очарователни, но всъщност такива лица са много сложни в социалните си контакти. Спомнете си, че точно така Джони Деп описа Амбър Хърд при първите им срещи на снимачната площадка - той я нарече чаровна, умна и много красива.

Д-р Къри добави, че нестабилността и граничното личностно разстройство може да бъде отключено от „ужаса от изоставянето“:

„Когато някой се страхува да не бъде изоставен от партньора си или от друг близък, той ще направи отчаяни опити да предотврати това. Често партньорите ще се опитат да ги направят щастливи в началото на връзката, а после може да си позволят да станат боксова круша с идеята, че по някакъв начин могат да решат проблема на любимия.

Но в крайна сметка това просто се превръща в обсесия.

„Има тенденция такива хора да са много доверчиви, но също така да отричат реалността и да съдят другите силно критично заради собствените си високи стандарти. Такива хора биха могли да използват тактики за манипулиране, за да се опитат да задоволят своите нужди внимание, одобрение, приемане", смята д-р Къри. 

Според специалиста по клинична психология, в поведението на екс г-жа Деп може лесно да се види стила на манипулация и рязката смяна на настроението, когато младата жена не получи желаното внимание. Амбър Хърд не страда от посттравматичен стрес, както тя самата твърди след края на връзката си с Джони Деп.

има още...


Д-р Къри добави, че една от отличителните характеристики на граничното личностно разстройство е драматичното представяне на ситуацията и Амбър Хърд е направила точно това, пише Evening Standard.

„Когато хората показват тези емоции, се вижда личностното разстройство, защото има усещане за плиткост. Наблюдаващите отстрани ще почувстват, че това е почти игра и не е толкова сериозно, но за страдащият това е крайно драматично“, разяснява клиничният психолог. Личностното разстройство се отличава и с изключителен дискомфорт от това да не си център на вниманието, въпреки положените екстремни усилия. 

„Когато почувстват, че не са център на внимание, ще видите някои странни неща като измисляне на истории, за да се опитат да привлекат още състрадание и, или да влязат в ролята на жертва или на принцеса. По-специално това са двете роли, които обикновено са доста последователни в клиничната психология“, казва експертът.

По темата за предполагаемото пост травматично стресово разстройство на г-жа Хърд, д-р Къри каза, че е наистина трудно да се разбере дали някой е бил жертва на насилие и как понася случилото се.

„Това е едно от най-лесно фалшифицираните разстройства. Повечето от нас знаят какво е да се чувстваш тревожен, като например да гледаш военен филм, който показва някой, който има пост травматично разстройство, но това не значи, че сме преживели истинската история и не сме станали жертва на собствената си илюзия“, казва д-р Къри.

Попитана за заключенията си, тя каза:

„Г-жа Хърд не е имала пост травматично стресово разстройство и имаше доста значителни индикации, че силно преувеличава симптомите на пост травматично стресово разстройство, когато я разпитвахме. В собствените си показания г-н Деп твърдеше, че съпругът й, а не г-жа Хърд, е била жертва на насилие, описвайки множество инциденти, когато актрисата е хвърляла предмети по него. После обаче тезата й се смени рязко, явно осъзнавайки, че разказаното не играе в нейна полза“, споделя психологът.

При кръстосан разпит адвокатите на Амбър Хърд разпитаха д-р Къри за нейната потенциална пристрастност, тъй като е била наета от г-н Деп и е била на вечеря с актьора и адвокатския му екип преди назначаването й. Д-р Къри каза, че това е било част от процеса на интервюто за наемането й.

Очаква се г-жа Хърд също да вземе позиция в процеса, който се провежда в окръжния съд на окръг Феърфакс във Вирджиния и се смята, че ще продължи до 7 седмици.