Изкуство

Без разголени скулптури в Ермитажа?

Заради подадена жалба

Без разголени скулптури в Ермитажа?

Снимка: Richard Mortel

Ермитажът е получил официална жалба от частно лице в общинската администрация, според която голите скулптури в него могат да имат лошо влияние върху децата и подрастващите. Това потвърди Михаил Пиотровски, генерален директор на музея, а в официалното си изявление той не крие разочарованието си, че този въпрос, който от години се повдига в музейния живот, отново излиза на преден план и то в момент, в който току-що е била представена постковидната програма на Ермитажа.

„Веднъж се засмях, когато ни казаха: „Съберете всичките си голи скулптури... в една стая и сложете табела „18+ “, за да не покварите децата ни - коментира Пиотровски. „(Но) това вече е официална жалба, която дойде от властите.“

Директорът на Ермитажа добавя, че в музея доста често се получават различни жалби, някои от които доста агресивни, докато други съдържат конструктивни предложения, които се разглеждат от музея.

„Това е откровена глупост, дори не си струва да се говори за нея“, пък заяви Виталий Милонов, депутат от „Единна Русия“, който е родом от Санкт Петербург. „Ако говорим за класически произведения, Микеланджело и много други, те по никакъв начин не попадат в категорията „18 + “. Председателят на Съвета по човешките права към президентството Валери Фадеев от своя страна също заяви, че жалби като тази трябва да бъдат препращани при психиатър.

Това не е първият път, когато изкуството в Санкт Петербург е подложено на нападки. През 2016 г., като част от изложба на Микеланджело, копие от статуята на Давид беше поставено на показ на улицата. След жалба от местен жител е повдигната дискусията дали Давид трябва „да носи“ дрехи, за да остане на това място, но така или иначе той остава необлечен.

Ермитажът, разположен в Санкт Петербург, е базиран в Зимния дворец, бившата официална резиденция на руските императори от 1762 г. до революцията през 1917 г. Това е вторият по големина музей на изкуството в света и разполага с колекция от световни класики, включваща не само картини Леонардо да Винчи и Рембранд, но също така и скулптури на Микеланджело и много египетски антики.

 

10 най-пленителни тавани в света на изкуството