Изкуство

Руският уеб сериал, който Netflix закупи

Нещо за гледане

Руският уеб сериал, който Netflix закупи

Снимка: Premier Studios

Не знам – пет, десет или повече са причините, заради които си заслужава да гледате "Эпидемия", но наистина е добре да го видите. Не защото Стивън Кинг е възхитен, нито защото Netflix го купува, което, разбира се, е признание. Даже не и заради това, че създателите са привикани в службите по повод на представянето им, както и на специалните войски. Не! "Эпидемия" е добре да се гледа, за да ни накара да мислим, да осъзнаем, какво се крие зад представите ни за "Закон и ред", диктатура, фалшивата сигурност на привилегиите и парите, има ли промяна в бита, нравите, далеч от градовете из необятната страна, как се отнасят жителите на малките селища към големите мегаполиси, а и противоречията и в самите многолюдни местообитания.

Паралелно с тези проблеми, да ги наречем "общонационални", в сериала съществува и линията на общочовешките ценности, на майчиния егоизъм, готов на всичко за детето си и същевременно не отчитащ нуждите му, на лекарския дълг, на професионалния... Изобщо това е картина в която са разровени достатъчно на брой пластове от живота и отношенията между хората в Русия, поставени в екстремна ситуация, проследявайки група от свързани по един или друг начин хора, търсещи спасение и убежище от върлуваща тежко заразна болест. Нещо, което допълнително прави продукцията най-малкото любопитна за гледане.

В Netflix сериалът е под името To the Lake, базиран е на дебютния роман на руската авторка Яна Вагнер – "Вонгозеро". Изследователската компания WIT го добавя в списъка си на тези, които си заслужават. А продуцентът му обмисля втори сезон.

 

5 сериала, които ни пренасят в британския кралски двор