Общество

Шапки долу за протестиращите! Каскети долу за властта!

Креативността на протеста набира още повече скорост

Шапки долу за протестиращите! Каскети долу за властта!

Снимка: Отровното трио/ ФБ

Креативността на протестиращите продължава да се проявява дори и след две седмици опити да се свали правителството. Колкото повече хората крачат по улици и площади и се уморяват физически, толкова повече енергия и въображение намират, за да покажат, че е време управляващите да пуснат кокала на властта. Колкото повече гражданската енергия ескалира, толкова по-провокативни пърформанси и послания се появяват по улиците и площадите на града.

Вчера например беше един от най-разнообразните дни от началото на общественото недоволство. Беше организирано масово хвърляне на каскети пред Съдебната палата като символ на оставката на главния прокурор Иван Гешев. Както е добре известно, с "каскета" се свързва именно спорната личност на Гешев. На шапките на протестиращите имаше и надписи "Каскет, оставка" и "Долу, каскет!" А гражданите символично ги хвърлиха на стълбите на сградата, която олицетворява справедливостта на Темида.

Организатор на акцията бе младежката организация на "Да, България“ – "МлаДа България": "Главният каскет на републиката вече ни се качи на главата, елате да му покажем къде му е мястото, имаме каскети за изхвърляне, донесете ги и вие", призоваваха младите сподвижници на Христо Иванов.

"Тази креативност личи отдалеч и тя има своите причини. Хората, които протестират са по-образовани и застават зад искания, които не са битовизми. От друга страна, имаме политици, които предизвикват такова творчество", коментира преди дни комуникационният специалист доц. Александър Христов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Един от най-запомнящите се пърформанси безспорно е този на лежащия пред Министерски съвет "платен тулуп", който, както отбелязва във Фейсбук Отровното трио, очевидно няма друга работа и протестира сам. "Злите езици говорят за страшна прилика с премиера", коментират Бабикян, Минеков и Хаджигенов. До протестиращия е и любимият реквизит на премиера – нощното шкафче с евро и пистолета до главата му.

Вчера протестиращите блокираха и движението в карето между сградите на Министерски съвет и Президентството, като замерваха сградата, в която работи кабинетът "Борисов 3" с тоалетна хартия. Очевидна е връзката между ролките хартия и отношението на гражданите по площадите към властимащите. 

А снимка с изписването "оставка" с телата на протестиращите се появи във всички онлайн и социални медии, като креативността и духът им зареждат допълнително с енергия. Дори и едно ресторантско меню в заведение в Разград успява да добави своята доза свеж хумор към креативността на протестите. Аз лично бих опитала суджукгейт на скара и друсани ниновски трътки. А вие? 

Протестите продължават. А креативността им тепърва ще ни изненадва, сигурна съм. Шапки долу за протестиращите! За пърформансите, посланията и усмивките! 

 

Гневът на гражданите в слогани и изображения