Общество

Скандално: цели 19 сделки с общински имоти във Варна за ден!

И общинските съвети на Пловдив и Смолян се разбързаха да продават имоти

Скандално: цели 19 сделки с общински имоти във Варна за ден!

Снимка: Travel Daily Mail

Общинските съвети на Варна, Пловдив и Смолян се разбързаха да продават и да дават под наем, както и да правят промени в регулационни планове тези дни. Само с едно гласуване по време на последната си сесия Общинският съвет на град Варна одобри 19 сделки с общински терени. Сделките са за имоти в гъсто населения район "Младост" и са отредени за строеж на жилищни и обществени сгради. Решението на доминирания от ГЕРБ съвет доведе до остри реакции от страна на съветниците на "Демократична България", които нарекоха случващото се "пир по време на чума". Според съветниците от дясната опозиционна групировка морската столица е на път да изгуби милиони, а и с продажбата на общинските терени ще се задълбочи проблемът с презастрояването на града.

Той даде пример само с един от терените – 7 дка във "Възраждане", върху който може да се застроят 35 000 кв.м. За тях е обявена начална тръжна цена 2,5 млн. лв., което е в пъти под пазарната цена. Според него гласуването анблок е имало за цел да прикрие нелицеприятни факти, които биха излезли в дискусия точка по точка за всеки терен, какъвто би следвало да е подходът. "С едно гласуване Общинският съвет взе решение за продажба на десетки декари общински терени, на които могат да бъдат построени над 40 хил. кв.м разгъната застроена площ", каза общинският съветник на "Демократична България" Васко Василев. "Към продажба се пристъпва в момент, в който всички знаят, че цените на имотите са най-ниски заради кризата с коронавируса. В момента вероятно никой друг освен Община Варна не си позволява да продава имоти поради простата причина, че ще вземе най-ниската цена", категоричен е Василев.

Преди броени дни варненци излязоха на протест срещу възможността Общинският съвет на града да предостави безвъзмездно на сдружение с нестопанска цел, регистрирано преди броени дни, 50 дка общински имот във Варненския кв. "Галата". Това става ясно от текст на писмо, изпратено от кмета на града Иван Портних до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. Според "Дневник" заявлението за предоставянето на имота е подадено от сдружението "Еко парк Галата". Като своя цел то е посочило "управление, поддръжка и облагородяване на парк в кв. "Галата".

Според сега действащото законодателство и наредбите на местната администрация във Варна общински имоти се предоставят безвъзмездно само с решение на Общинския съвет. Ето защо Портних предлагал Съветът да разгледа заявлението на "Еко парк Галата" за безвъзмездното придобиване на територията на бивш военен имот на заседанието, което мина тази седмица. Поне това инвестиционно предложение не стигна до гласуване на заседанието. 

Община Пловдив е заложила продажбата на 45 общински жилища и около 50 имота, а в дневния ред на заседанието на смолянския общински съвет е планирана продажбата на 3 имота в селата Арда и Кремене и 6 имота за отдаване под наем.

#RestartБългария: Балчик – място за (пре)откриване