Общество

"На плаж" при Доган, за да има промяна

Кауза, която си заслужава - убедени са организаторите

"На плаж" при Доган, за да има промяна

Снимка: Фейсбук

Лято е, време за плаж. И понеже на Бетономорието трябва да се стъпва само с кауза за промяна, днес ви обръщам внимание към един определено смислен повод да се съберем на Южното Черноморие – достъпът на гражданите до плажната ивица. Във Фейсбук се появи събитието "Масово ходене на плаж при Доган", организирано от Димитър Пеев и Ивайло Мирчев, а мястото е ясно – вилна зона "Росенец" край Бургас. Именно масовото посещение на плажа, "стопанисван" от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е каузата, която призовава всички, които искат, да отидат в събота в 9:00 часа сутринта на бариерата на плажа, който е присвоен като частен имот. "Всички видяхме как се завладява българска територия и как става завладяването на държавата ни. Всички видяхме как се тъпче българският флаг от анонимни гавази и как български граждани се избутват в морето от националния бряг. Можем да си върнем превзетата държава, като се съпротивляваме срещу беззаконието всеки ден и всеки от нас. Човек по човек. Само така можем да върнем законността, демокрацията и достойнството. Да се съберем на бариерата на Росенец и на плажната ивица с лодки (който каквито възможности има), за да покажем, че сме много, че сме гневни и че искаме да си върнем трибагреника обратно. Същият, който охраната на Доган оскверни. Това е кауза, която си заслужава", пишат организаторите на събитието, участие в което до този момент са потвърдили 3700 Фейсбук потребители, а 20 000 имат интерес към поканата. 

Повод за тази акция всъщност стана опитът на представителите на "Демократична България" Христо Иванов и Ивайло Мирчев да стигнат до публичния плаж, завладян от Доган, по вода. Видео, което показва как служители на НСО грубо изблъскват Иванов и Мирчев в морето, беше разпространено в социалните мрежи. Останаха доста неизяснени въпроси – защо служители, които имат ангажимент към държавните институции, охраняват Доган и обслужват личните му интереси. Както и защо Службата за охрана не дава категоричен отговор дали агресорите в Росенец са нейни служители, а вместо това излиза с неясното становище, че "отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди".

И както казва в социалните мрежи Мария Спирова, това видео е доказателство как "с безпощадна яснота пленената държава изблъсква гражданите в морето. Буквално". Но още по скандално е, че именно агресорите поругаха най-светия символ на държавността – българския трибагреник. И именно за да спрат тези безобразия, трябват действия, категорични са организаторите на "Масово ходене на плаж при Доган." А аз се надявам наистина да се съберат много хора, за да направим поне една малка крачка срещу безобразията на Бетономорието. 

 

Хейтминутка: Пореден строеж в защитена територия на Свети Влас